Passive solar principles are very much designed into the C&W residence. This design is expected to achieve 65% of the heating and cooling loads required. Plus, the design distinctly intends to bring light + heat well into the basement. While orientation of the rectangular lot is off south ≈ 45°, the design compensates by placing large amounts of glass toward the south arcing around the corner to track the sun efficiently. Plus, distinctive spaces are created in the basement as a family room and on the main level as the living room. Refer to the floor plan shown on the web site to help visualize the curved rooms and the orientation. The photo below is taken about noon on January 13. Less than a month past the winter solstice. You begin to see how the light will shine nicely into the basement.